Lucht/water warmtepomp

Wat is een lucht/water warmtepomp?


Een lucht/water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte onttrekt uit de buitenlucht en deze warmte gebruikt om water op te warmen.

Bekende toepassingen waarvoor lucht/water warmtepompen worden gebruikt zijn de verwarming van sanitair water, centrale verwarmingen, vloerverwarmingen en de verwarming van zwembadwater.

Wat is een lucht/water warmtepomp?

Voordelen lucht/water warmtepomp


Milieuvriendelijk

Lucht/water warmtepompen halen 75% van hun energie uit de buitenlucht en 25% uit elektriciteit. De warmtepompen gebruiken dus geen fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Dit maakt lucht/water warmtepompen - en warmtepompen in het algemeen - tot één van de meest milieuvriendelijke verwarmingssystemen.

Combineert u uw lucht/water warmtepomp met zonnepanelen, dan kan u zelfs volledig energie-onafhankelijk verwarmen met 100% groene energie.

Energiezuinig & -efficiënt

Naast milieuvriendelijk zijn lucht/water warmtepompen ook ontzettend energiezuinig en -efficiënt. Lucht/water warmtepompen werken namelijk op een lagere temperatuur water (35°C - 55°C) dan cv-ketels (60°C - 80°C). 

De warmtepompen hebben dus minder energie nodig om het verwarmingswater op te warmen. Hierdoor kan u uw woning of bedrijf goedkoper én efficiënter verwarmen aan een lagere temperatuur.

Eenvoudige installatie

Lucht/water warmtepompen zijn relatief snel en eenvoudig te installeren, zowel voor nieuwbouw-installaties als vervangingen van oude/traditionele verwarmingssystemen. Vaak is een installatie op één werkdag afgerond, aangezien er geen grote (breek)werken moeten worden uitgevoerd.

Voordelen lucht/water warmtepomp

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?


Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. 

In de buitenunit zit de warmtepomp zelf, samen met een koelmiddel en een verdamper. De verdamper doet het koelmiddel verdampen, waardoor het koelmiddel warmte zal onttrekken uit de buitenlucht.

Vervolgens wordt het (opgewarmde) koelmiddel naar de binnenunit gepompt. In de binnenuit zit een condensor die het koelmiddel opnieuw doet condenseren. Hierdoor gaat het koelmiddel zijn warmte afgeven, in dit geval aan het op te warmen water. Vervolgens wordt het opgewarmde water doorgepompt naar de waterleidingen en verwarmingselementen (vloerverwarming, radiatoren,...).

Verschil warmtepompen & airco's/chillers

Warmtepompen werken tevens volgens hetzelfde principe als moderne airco's en chillers (warmte onttrekken uit een omgeving of medium en die warmte afgeven aan een andere omgeving of medium). Desondanks zijn de drie toch verschillende apparaten. 

Het verschil tussen de apparaten zit in het doel van hun werking. Is het doel van het apparaat om te koelen, dan spreken we van een airco of chiller. Is het doel van het apparaat om te verwarmen, dan spreken we van een warmtepomp.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?