Soorten Warmtepompen

Voor het verwarmen van woningen en kantoren:

 • Lucht warmtepomp

  Een aero thermische warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. De verdamper bestaat uit een reeks buizen waar de koelvloeistof doorheen stroomt. Deze buizen staan in contact met de buitenlucht. De buitenlucht wordt via een ventilator langs de buizen geblazen. Het rendement (COP) van lucht warmtepompen is afhankelijk van de buitenlucht temperatuur.

 • Water warmtepomp

  Een geothermische warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond. Er zijn hiervoor twee systemen die worden toegepast. De warmtewisselaar die horizontaal in de grond van de tuin wordt geplaatst en de warmtewisselaar die verticaal in diepere grondlagen wordt aangebracht.

  • Horizontale warmtewisselaar

   Een leiding netwerk wordt op ongeveer 70 centimeter onder de grond wordt aangebracht. Bij een goed geïsoleerd huis moet de beschikbare grond in de tuin ongeveer 1,5 keer zo groot zijn als het te verwarmen oppervlak.

  • Verticale warmtewisselaar

   Hierbij worden de leidingen verticaal in de grond geplaatst op een diepte van 50 tot 150 meter. De temperatuur is op die diepte hoger. Deze warmte is afkomstig van zonnestraling, grondwater en verwarming van de aardkern.

Meer informatie?